Ska inte skraplotter heta muslotter numera?

Jag kommer ihåg innan skraplotterna fanns och datorer var stora som hus, någon nystartad standardiseringsinstitution gav ut en ordbok där bland övrigt orden dator samt hårddisk infördes istället för datamaskin och Winchester för hårddisk. Det hette Winchester för att de första hårddiskarna hade blott en skiva (disc) samt ett par pipor med skriv/läshuvud som åkte fram och tillbaka.

Men det svåraste var ordet mus som utanför datorvärden kan ha en aning olika betydelser så det ordet skulle dän samt ersättas av det fula ”pekdon”. Nu blev det så illa att när man slog opp ordet Mus i den nya ordlistan så stod det ”Se pekdon” och när man då slog opp Pekdon så stod det ”Se mus”.

Jag kommer inte ihåg om de även försökte sig på ”Bug”, ”Bit”, ”Byte” samt ”Cookie”?

Men nu tillbaka till skraplotter

De första datorgenererade skraplotterna såg dagens ljus 1974 i USA och många amerikanska glosor är ju beskrivande så de kallades för scratchlotter. Scratch = Skrapa.
Så när de kom till Sverige senare så var det naturligt att de kom att heta skraplotter, för man skrapar ju fram symbolerna under ett latexskikt.

Det var då det.
Nuförtiden om man är förnuftig så skrapar man online alldenstund papperslotterna dels är väldigt trista om man jämför med de över etthundra varianterna som finns hos olika spelportaler online.


Klicka på bilden för Betssons jippo på Skraplotter

Dels så styrs papperslotterna totalt av monopolföretaget Svenska spel som har världens i särklass sämsta vinståterbetalning. 47% att jämföras med en del andra spelföretag som bara finns online (alldenstund Svenska spel har monopol) som delar ut 95%.
Så dän med pappersskrapen, glöm bort dem totalt och hållet, här skriver jag bara om justa spelbolag.

Numera är det musen eller datorn som skrapar
Inte en nagel, inte en enkrona, inte de speciella små plastbitar som Svenska spel kan tillhandahålla – utan någon av varianterna mus / dator.

Den mest dramatiska är när jag placerar muspilen över en ruta i taget och låter datorn – håll i dig nu – förändra grafiken så att det ser ut som om det grå latexskiktet skrapas dän.
Om du inte tror mig, kolla under din bildskärm om du hittar några grå latexbiter efter din senaste grafikuppdatering. Förmodligen inte.

Det därpå mest spännande
Är när du talar om (?) för spelbolagets dator att den ska grafikuppdatera alla rutorna i ett enda svep. Woiissch, så är det klart.

Det minst spännade, alternativt snabbaste sättet att vinna pengar på.
Du talar om för spelbolagets datamaskin att den skall grafikuppdatera inte en utan antagligen 30 lotter åt dej i ett svep. Du följer i och för sig förloppet på din monitor men det endaste som är intressant är nettobehållningen på ditt spelkonto som uppdateras kontinuerligt.

Som tur är så har ingen ordvrängare gett sig i kast med skraplotter ännu, så det är fortfarande fritt fram att säga ”Spela på skraplotter”, ”Skrapa skraplotter”, ”Skrapa lotter online”, ”Vinn på skraplotter”, ”Bli mångmiljonär på skrapet” istället för ”Bli mångmiljonär med musen”.

Good luck, med dina skraplotter.